zondag 20 april 2014

Paaseieren en corruptie

Wat hebben die twee met elkaar te maken zou je zeggen. Na vandaag denk ik alles.....
Laat ik bij het begin beginnen. Vanochtend om 6 uur konden we hier in "het dorp" paaseieren zoeken. Ik vond het wel wat aan de vroege kant maar Hylke en Rixt wilden er wel twee avonden vroeg voor naar bed (dat was namelijk de deal). Wij rond 5.50 uur naar Makiling park, ik dacht dat is bij Makiling street maar na 20 minuten rondrijden bleek het toch in een andere straat te zijn..... Logica is soms ver te zoeken hier. We waren er en we moesten natuurlijk eerst geregistreerd worden en bij de registratie kregen de kinderen ook bonnetjes voor: een worstje, een ijsje, een sandwich, een suikerspin en een of andere zoet drankje. Uuhhhh het is 6 uur 's ochtends??? Gelukkig houden Hylke en Rixt niet zo van deze voornamelijk erg zoete dingen. Het uiteindelijke eierzoeken begon om 7 uur. Alle eieren waren op het terrein in meer of mindere mate verstopt. Heel moeilijk natuurlijk om ze laten liggen als je een half uur of langer moet wachten. Maar alle kinderen deden dat best goed moet ik zeggen. In alle eieren zitten ongeveer 4 snoepjes (en geen chocola monique :-)). Er waren al een paar doerakken die de snoepjes er uit haalden... Maar goed om 5 voor 7 werd aangekondigd dat na het gebed het echte eierenzoeken kon beginnen, de pastoor ging los met zijn gebed en de kinderen inclusief yaya's, moeders en chauffeurs zagen dat als teken om ook te beginnen. Rixt bleef keurig wachten en dat had tot gevolg dat ze maar 1 ei had. Hylke had het eerder door dat iedereen al ongeoorloofd aan het zoeken was en die had 11 eieren gevonden. Maar sommige kleintjes hadden helemaal niets. En nu zul je denken wat is dan het corrupte aan het verhaal? Degene die de meeste eieren had kreeg ook nog een prijs. Dus wanneer je met al je hulpjes 141 eieren op illegale wijze weet te verzamelen wordt je daarvoor ook nog beloont. Het moet toch niet gekker. Corruptie wordt hier dus met de rijstlepel er in gegoten.... Verder was het best gezellig en er was gelukkig ook nog schminken en eieren beschilderen en een goochelshow.



dinsdag 15 april 2014

Dagje strand

Alle kinderen hebben vakantie dus dan is het leuk om ook iets speciaals te doen. Gisteren hebben we een kinderruil gedaan. Hylke was bij Emily te spelen en het zusje van Emily, Ava, was bij Rixt. Laura , moeder van de beide dames, was mijn gids naar divisoria. Divisoria is een een hele grote markt in hartje Manila waar je alles wat je maar kan bedenken en meer kunt kopen. Bovendien is het erg goedkoop zeker als je meer dan 1 koopt. Ook is echt is voor de Filipijnen dus buitenlanders kom je er eigenlijk niet tegen. Alle sieraden moeten af en je moet je geld goed verstoppen. Ik dus samen met Laura en haar ouders (zijn hier op bezoek) er naar toe, en heel veel hele goedkope gordijnstof gekocht. Weer een stapje verder is het krijgen van gordijnen.....

Vandaag stond een dagje strand op het programma. Klaas had ook een vrije dag kunnen plannen dus lekker met z'n allen inclusief chauffeur en yaya op stap. Een gezin met een vriendje van Hylke zou ook naar het resort komen. Onderweg hebben we genoten van een prachtig uitzicht en weer allemaal ideeën opgedaan waar we meubels, planten en bloempotten kunnen kopen. In het resort hadden we een hutje op het strand gehuurd en we konden er ook lunchen. Al snel hadden contact met een stel wat ook 2 kinderen meehad. Een Zweedse man met Colombiaanse vrouw. De kinderen waren in de leeftijd van Hylke en Rixt en ze woonden ook in onze wijk. Heel gezellig. Toen ook Hylke zijn vriendje nog kwam was het helemaal feest. Verder was het erg rustig dus we hadden bijna het enorme zwembad voor onszelf. En als we daar zat van waren gingen we even naar de zee. Ook jochem vond het allemaal prachtig. Lekker zwemmen in zee en zwembad met ons of met Aida (de yaya) zo konden Klaas en ik ook nog even kletsen of socializen. Moe en voldaan kwamen we rond half zeven weer thuis waar Beth (onze kok en huishoudster) het eten klaar had staan. Aida ruimde al onze spullen op. Ik moet zeggen dat dat wel heel erg heerlijk is. Je hebt meestal niet zoveel zin om nog te koken en de boel op te ruimen na zo'n dag. Luxe hoor. Nog even een foto van het strand ter afsluiting.


dinsdag 8 april 2014

Verjaardagen

Vandaag de laatste dag voor de Paasvakantie van Hylke en Rixt. Ze hebben nu anderhalve week vrij. Daar zijn ze ook wel aan toe want elke dag om 6 uur opstaan is best pittig. Deze dag was een verjaardagsfeestje van een jongetje uit ook een grade 1 klas. Het bleek het neefje van de president te zijn en zijn moeder is een echte celebrity hier. Rixt was ook uitgenodigd voor het feest. Onze twee huishelpers waren in alle staten, dit was toch echt het feestje van het jaar. Ik vond het eerst maar nix want het was in een 5 sterrenhotel en alle grade 1ers waren uitgenodigd. Uiteindelijk ben ik maar overstag gegaan want twee van rixt haar beste vriendinnetjes gingen ook. Hier is het zo dat je ook je broertjes en zusjes mee mag nemen naar het feest en natuurlijk ook je yaya's :-) dus mijn huishelpers heb ik het beste uitje ooit gegeven. Zelf was ik er niet bij, er moest toch iemand bij jochem blijven. Het feest was een mindcraft feest met een echt mindcraft doolhof en lasergame en weet ik niet allemaal. O ja en het is ook allemaal gefilmd en het wordt uitgezonden op nationale tv. Hilarisch en onwerkelijk om zo je zevende verjaardag te vieren. Helaas geen foto's van het evenement wel een hierbij de uitnodigingskaart.

Ook onze jochem zijn verjaardag komt eraan. Hij is op dit moment dol op auto, kranen, vrachtwagens etc. Nu wil ik graag een mooie garage voor hem kopen maar nergens iets echt leuks te vinden. Gelukkig bestaat hier het fenomeen "garage sale". Ieder weekend zijn er wel een stuk of 10 mensen dje een garage sale organiseren. Het zijn vaak expats dje vertrekken en veel spullen gaan verkopen. Afgelopen weekend heb ik dan ook voor Jochem al een mooi tweedehands garage achtig ding gekocht voor nog geen 2 euro!







dinsdag 1 april 2014

Huisje boompje beesje

Inmiddels is hier de zomer echt losgebarsten met temperaturen van rond de 35 graden in de middag. Dat betekend ook dat de muskieten er in grote getale zijn. Nu hebben wij veel (ongeveer 100) bromelia's in de tuin en die verzamelen water waar de muskieten de eitjes inleggen. De muskieten zijn hier erg gevaarlijk omdat ze Dengue overbrengen. Er is nog geen geneesmiddel of vaccin tegen dus het belangrijkste is zorgen er zo weinig mogelijk muskieten in je buurt zijn. De grote hoeveelheid Bromelia's helpen daar niet echt aan mee. We hebben dus besloten om alle Bromelia's weg te halen en nieuwe planten terug te plaatsen. Onze zwembad annex tuinman gaat op originele Filipijnse wijze de Bromelia weghalen. Met een Itak een speciaal gemaakt mes.




Een klein deel van de Bromelia's

En nog een tuinverhaal. Een deel van onze tuin is niet zo geweldig. Er liggen veel stenen en het is er nogal dor. Al pratende met mij twee dames kwamen we tot de conclusie dat ze graag een eigen groentetuintje willen. Ik vond het prima op voorwaarde dat zij de tuin onderhouden en wij ook mee mogen eten. Zogezegd zo gedaan. Een klein stukje hebben we afgedaan. Hier staat wat Filipijnse groente in en we hebben wat basilicum en tijm geplant. Straks komen er ook nog tomaten en dan kunnen we onze eigen pastasaus maken. Heerlijk want alle kant en klaar sauzen smaken hier toch wel wat zoet zoals zoveel dingen.


Het begin is er!

Dan nu nog wat foto's van andere dingen rondom het huis.



Onze oude geleende wasmachine. Het werkt maar daar heb je het dan ook mee gezegd. Ik kijk uit naar mijn eigen wasmachine!



Het drinkwater komt in deze flessen en is gratis. Dus zo ongeveer 1 keer per 2 weken halen we 5 van deze flessen op. Het gaat dan op zo'n kastje wat je naast de wasmachine ziet staan. Daar komt het dan lekker koud uit. Wij hebben het hete deel uitgezet omdat onze Jochem het ook leuk vindt om mee te spelen.



Dit is de maidskitchen. Hier wordt gekookt voor het personeel en ook voor ons op dit moment. We hebben nog een gasstel maar dat gebruiken we eigenlijk niet. Misschien straks als we meer kookspullen hebben.




Dit is het deel van keuken waar de afwas gedaan wordt zie ook de foto hieronder. Want van een vaatwasser hebben ze hier nog niet gehoord. Een menselijke vaatwasser is vele malen goedkoper....




Dit is het deel van de keuken waar wij eten. Achter de muur komt straks een wat kleinere tafel te staan waar we dan aan kunnen ontbijten.



Rijtje schoenen, vooral veel slippers en sandalen.



Zonder kasten is dit de manier om wat speelgoed op te ruimen. Dit is ongeveer de helft van wat we hebben. Ook daarom zou de container wel mogen komen. Gelukkig hebben we wat speelgoed kunnen lenen van mensen hier verderop in de straat.


En dan het fijnste in huis op dit moment. De internetverbinding!!!!!!